Coin of the Year Award 2013

Op de World Money Fair in Berlijn werden afgelopen zaterdag weer de Coin of the Year Award (COTY) door Krause Publications uitgegeven. De prijzen werden uitgereikt voor munten uitgegeven in het jaar 2011.

Gekozen worden de winnaars door een internationale jury met vertegenwoordigers uit de muntenwereld. Met onder andere journalisten, leden van numismatische groepen, munt designers, vertegenwoordigers van munthuizen en centrale banken. Muntmeester Maarten Brouwer is één van deze leden.

Naast de meest innovatieve munt heeft de munt 100 jaar muntgebouw ook de prijs Coin of the Year gewonnen. Het unieke en nieuwe aan deze munt is het gebruik van een QR-code die het mogelijk maakt om bepaalde informatie te bereiken door de QR-code te scannen met b.v. een smartphone.

Laten wij hopen dat een QR-code op een munt geen succes in de toekomst gaat worden en de Koninklijke Nederlandse Munt zich met deze techniek niet haar eigen graf graaft. Niet voor te stellen als het portret van de koning vervangen wordt door een QR-code. Dit zou nieuwe munten na de inhuldiging overbodig maken. Enkele minuten na de inhuldiging van de nieuwe koning zou de pagina achter de code verandert kunnen worden en direct de informatie over de nieuwe koning tonen.

Onder de 10 winnaars in de diverse categorieën vielen 6 prijzen binnen Europa en drie daarvan waren Euromunten. Een teruggang in vergelijk met verleden jaar, waarin alleen twee winnaars niet uit Europa kwamen. Onderstaand de lijst met alle winnaars:

Most Historically Significant: Kyrgyzstan – 10 Som, silver, Silk Road
Best Contemporary Event: Austria – 25 Euro, silver and niobium, Robotics
Best Gold: South Africa – 50 Rand, gold,  Meerkat
Best Silver: Canada – 20 Dollars, silver, Canoe
Best Crown: France – 10 Euro, silver, Charlemagne
Best Trade: Lithuania – 1 Litas, copper-nickel, honoring the sport of basketball
Most Popular: Mongolia – 500 Togrog, silver, owl with crystal eyes
Most Artistic: Latvia – 1 Lats, silver, Alexandrs Caks
Most Innovative: Netherlands – 5 Euro, silver, celebrating the Mint’s 100th anniversary
Most Inspirational: Poland – 10 Zlotych, silver, 100th Anniversary of the Society for the Protection of the Blind
Coin of The Year: Netherlands – 5 Euro, silver, celebrating the Mint’s 100th anniversary

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *