Oplage herdenkingsmunt „100 Jaar Muntgebouw” bekend

Tot vanmiddag 12 uur kon bij de Koninklijke Nederlandse Munt de herdenkingsmunt „100 Jaar Muntgebouw” in circulatiekwaliteit besteld worden.

Op 1 juli, ongeveer één week na de eerste slag en begin van de verkoopt van de herdenkingsmunt waren er 19.541 stuks besteld.

Afgelopen vrijdag 8 juli was de stand bij 31.983 exemplaren.

In het weekend zijn nog rond 40.000 munten besteld wat de totale oplage op 71.618 muntgebouw vijfjes in circulatiekwaliteit brengt.

In vergelijking met circulatie vijfjes die in de laatste jaren uitgegeven zijn en een oplage tussen 250.000 en 350.000 stuks hebben is dit natuurlijk zeer weinig.

Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • Prijs: Vanwege de dubbele prijs van 10 Euro voor een munt die normaal gesproken voor 5 Euro verkrijgbaar is zijn er minder mensen berijd deze aan te schaffen.
  • Distributie: De munten werden alleen direct via de Koninklijke Nederlandse Munt verkocht en niet zoals gewoonlijk via postkantoren.
  • Navraag: Er zijn gewoon niet meer zoveel verzamelaars die de munten verzamelen, dit zou betekenen dat van de “normale” uitgiften teveel geproduceerd worden.

Echter de filmpjes rondom de uitgifte waren eens iets nieuws, en gaven een leuke inzicht in het productieproces van een munt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *