2 Euromunten Catalogus 2013

Voor verzamelaars van 2 euromunten is nu de nieuwe editie van de Duitse catalogus “Die 2-Euro-Münzen” van Mario Kamphoff uitgegeven. De catalogus van de Duitse Battenberg uitgeverij verschijnt dit jaar al in de 4e oplage. Het boek richt zich helemaal op het verzamelgebied van de 2 euromunten. Zei het normale circulatie munten of 2 Euro herdenkingsmunten.

In de inleiding van het boek vindt men geschiedenis van de Euro en de 2 Euro herdenkingsmunten en de eisen aan die voldaan moet worden. De tot nu drie gemeenschappelijke uitgiften van alle Euro landen worden ook behandelt. Afgesloten wordt de inleiding met een introductie van de gebruikte afkortingen e.d.. Tevens is er een beknopt overzicht van alle uitgegeven 2 Euro herdenkingsmunten en enkele proefslagen te vinden.

Bij elke uitgifte wordt het ontwerp van de munt uitvoerig besproken. Om het motief van de munten goed te kunnen herkennen is elke munt afgebeeld met een foto van ca. 5 cm. Dit is de dubbele diameter van een 2 euromunt (2,575 cm). Onder deze foto is elke munt nog een keer met voor- en achterzijde afgedrukt op ware grootte. Verder worden nog de oplagecijfers alsmede een marktprijsindicatie voor de munten gegeven. Elke munt wordt voorzien van een unieke nummering die helaas afwijkt van de nummering in de catalogus van Gerhard Schön: “Euro-Münzkatalog: Die Münzen der Europäischen Währungsunion 1999 – 2013”. Echter voor een verzamelaar die alleen 2 Euromunten verzamelt zal dit niet zo een groot probleem zijn.

Na de losse munten worden officiële verzameluitgiften van de 2 Euro herdenkingsmunten besproken. Van elke uitgifte is een kleurenfoto afgebeeld en wordt ook de uitgifteprijs vermeld. Zo kan de verzamelaar een stijgende of dalende lijn in uitgifteprijs zien. Daarnaast kan ook gezien worden in hoeverre de betaalde (handelaars/verzamelaars)prijs afwijkt van de uitgifteprijs. Ook de minder bekende uitgiften worden vermeld, zoals de eerste slag uitgiften van de Nederlandse 2 Euro herdenkingsmunten die aan genodigde gasten verstrekt werden na de eerste slag van de munt. Officieel uitgegeven muntsets die ook nog de andere circulatiemunten van 1 cent tot 1 Euro bevatten worden helaas niet afgebeeld. Die zouden waarschijnlijk ook de omvang van de catalogus te groot en onoverzichtelijk maken.

Ter afsluiting van de catalogus zijn er nog een aantal lijsten te vinden met onder andere: de zeldzaamste 2 Euro munten, muntsets met 2 Euro herdenkingsmunten.

Als verzamelaar van 2 Euromunten die probeert zoveel mogelijk uitgiften te verzamelen is dit een ideale catalogus. De uitgiften worden overzichtelijk beschreven en afgebeeld, zodat deze eenvoudig gevonden kunnen worden.

Verkrijgbaar is het boek in de boekenhandel, of ook direct uit Duitsland via Amazon voor 14,90 Euro inclusief verzendkosten naar Nederland.

Gegevens van het boek:
Titel: Die 2-Euro-Münzen
Auteur: Mario Kamphoff
Pagina’s: 408 pagina’s
Editie: 4e editie
Taal: Duits
Uitgever: Battenberg
ISBN: 3866460988
Prijs: 14,90 Euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *