Euromuntencatalogus 2013

Op de Nederlandse markt zijn er helaas niet zoveel Euromunten catalogi verkrijgbaar. De bekendste is misschien de Muntalmanak die door de Nederlandse vereniging van munthandelaren (nvmh) wordt uitgegeven.

Sinds eind 2001 wordt er jaarlijks de Duitse “Euro-Münzkatalog: Die Münzen der Europäischen Währungsunion 1999 – 2013” uitgegeven. Één van de meest complete catalogus op het gebied van de Euro die wordt uitgegeven. Dit jaar is begin maart de 12e oplage van de catalogus verschenen. De auteur van het boek is Gerhard Schön, die ook diverse andere catalogi schrijft. Zoals de Weltmünzkatalog en de Kleiner deutscher Münzkatalog.

De inleiding van de catalogus behandeld uitgebreid de geschiedenis en totstandkoming van de Euro. Zo wordt er onder andere informatie gegeven hoe de Euro tot zijn naam is gekomen, hoe de Euro is ingevoerd. Er interessant voor een verzamelaar die zich ook met de geschiedenis wil bezighouden. Zo is te lezen dat de productie van Nederlandse Euromunten door de Koninklijke Nederlandse Munt op 8 december 1998 is gestart.

Na de inleiding wordt er aan elk Euroland of toekomstig land een eigen hoofdstuk besteed. De opbouw is voor elk land gelijk, gestart word met algemene informatie over het land. Overzicht van de munthuizen, muntmeestertekens en overige tekens op de munten. Daarna wordt er met de circulatiemunten gestart. Elk nominaal wordt afgebeeld, waaronder dan voor elk jaar de oplage van de munt genoemd staat. Indien van toepassing wordt er bij elke munt ook een waarde vermeld. Bij munten met een hoge oplage is dat veelal de nominale waarde. Na de ciruclatiemunten (waaronder ook de 2 euro herdenkingsmunten vallen) komen de officiële muntsets aan bod. Deze worden enkel beschreven zonder afbeelding, gezien de grote hoeveelheid van muntsets is dot ook beter zo. Na de muntsets worden de verzamelaarsmunten beschreven. Elke munt wordt op ware grootte afgebeeld, indien dit mogelijk is. De gouden 100.000 Euro munt uit Oostenrijk met een diameter van 37 cm is een voorbeeld van een munt die verkleind afgebeeld is.

De informatie in de catalogus is van begin/midden februari 2013, het nieuws over het aftreden van koningin Beatrix is dus al in de catalogus verwerkt. Zo worden er al circulatie munten met koning Willem-Alexander voor 2013 aangekondigd. Die echter, gezien het recente nieuws, waarschijnlijk pas 2014 worden geïntroduceerd.

Voor de Euro verzamelaar die veel speciale uitgiftes verzameld en niet moeizaam alle informatie op internet bij elkaar wilt zoeken is deze catalogus een echte aanrader. Tegenover de vorige uitgifte is het boek om meer dan 100 pagina’s uitgebreid en heeft nu een omvang van 1024 pagina’s en een aardig gewicht. De verschillende uitgiftes worden overzichtelijk in de catalogus gepresenteerd.

Verkrijgbaar is het boek in de boekenhandel, of ook direct uit Duitsland via Amazon voor 14,90 Euro inclusief verzendkosten naar Nederland.

Gegevens van het boek:
Titel: Euro-Münzkatalog: Die Münzen der Europäischen Währungsunion 1999 – 2013
Auteur: Gerhard Schön
Pagina’s: 1024 pagina’s
Editie: 12e editie
Taal: Duits
Uitgever: Battenberg
ISBN: 3866460996
Prijs: 14,90 Euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *