Ontwerp euromunten Vaticaanstad Paus Franciscus

De Europese Unie heeft in het publicatieblad de ontwerpen van de euromunten van Vaticaanstad gepubliceerd.

De munten tonen drie verschillende motieven, elke metaalsoort heeft een eigen ontwerp., zoals beschreven in het publicatieblad:

Op de munten van 1, 2 en 5 eurocent is het linkerprofiel van het nieuwe staatshoofd, paus Franciscus, te zien. De woorden „CITTA DEL VATICANO” staan bovenaan in een halve cirkel. Het jaar van uitgifte „2014” en het muntteken „R” staan rechts.

Op de munten van 10, 20 en 50 eurocent is het portret van het nieuwe staatshoofd, paus Franciscus, te zien. De woorden „CITTA DEL VATICANO” staan bovenaan in een halve cirkel. Het jaar van uitgifte „2014” en het muntteken „R” staan rechts.

Op de 1- en 2-eurostukken staat een portret van het nieuwe staatshoofd, paus Franciscus, het hoofd een weinig naar links gewend. De woorden „CITTA DEL VATICANO” staan bovenaan in een halve cirkel. Het jaar van uitgifte „2014” en het muntteken „R” staan rechts.

In de rand rond het centrale deel van de munt zijn de 12 sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Het randschrift van de munt van 2 euro is: 2*, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

Uitgegeven worden de munten vanaf januari 2014, waarbij echter ervan uit te gaan is dat de muntsets zoals elk jaar rond april worden uitgegeven.

Opvallend is dat blijkbaar voor de 1 Euromunt de afbeelding van de 2 Euromunt gewoon verkleind is. Want normaal heeft de 1 Euromunt een gouden ring met een zilveren kern.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2013:379:0009:0009:NL:PDF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *