Ontwerp Rietveld Vijfje bekend

Enkele dagen voor de Dag van de Munt heeft de Koninklijke Nederlandse Munt het ontwerp van het 5 Euromuntstuk ter gelegenheid van het Rietveld Schröderhuis bekend gemaakt.

Ontworpen is de munt door Tine Melzer die ook het Grachtengordel Vijfje heeft ontworpen. Op het thema na is het ontwerp dan ook gelijk. De grachtengordel is vervangen door het Rietveld Schröderhuis en gezien de troonswissel is deze keer niet het portret van Beatrix maar van Koning Willem-Alexander te zien. Azië ontbreekt helaas nog steeds.

Gerrit Rietveld heeft 1919 een halve pagina in „De Stijl” geschreven genaamd „Aanteekening bij kinderstoel (Bijlage No. XVIII)”. Hierdoor komt de munt in aanmerking voor de Europaster serie 2013, die dit jaar aan Europese schrijvers gewijd is.

Volgend jaar verschijnt de derde munt in de serie Nederlands UNESCO-Werelderfgoed „5 Euro Kinderdijkse Molens”, vermoedelijk zal de munt dan ook hetzelfde ontwerp hebben.

Van deze munt verschijnen weer allerlei uitgiften, naast de verzilverde koper munt wordt de munt ook in zilver en goud uitgegeven.

5 Euro UNC-versie Coincard
Oplage: 250.000 stuks
Uitgifteprijs: 5 Euro
Verkrijgbaar bij het postkantoor

5 Euro BU-versie Coincard
Oplage: 10.000 stuks
Uitgifteprijs: 10 Euro

5 Euro Zilver proof:
Oplage: 12.500 stuks
Uitgifteprijs: 42,95 Euro

10 Euro goud proof:
Oplage: 2.000 stuks
Uitgifteprijs: 369,95 Euro

5 Euro muntrol (20 munten):
Uitgifteprijs: 112,50 Euro

Afbeeldingen van de Koninklijke Nederlandse Munt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *