Sede Vacante Euromunten Vaticaanstad

Gezien er in het jaar 2005 tijdens de Sede Vacante een euromuntset door de Vaticaanstad is uitgegeven kan voor verwarring zorgen.

In het jaar 2005 was dit inderdaad nog mogelijk om zo een set uit te geven, echter heeft de Europese commissie in het jaar 2008 de regelgeving omtrent de uitgifte van euromunten veranderd. De Europese commissie schrijft in C(2008) 8625):

5. Wijziging van de nationale zijde van normale voor circulatie bestemde euromuntstukken

Het feit dat de functie van staatshoofd tijdelijk vacant is of
voorlopig wordt waargenomen, geeft niet het recht de nationale
zijden van de normale voor circulatie bestemde euromuntstukken
te wijzigen.

In juli van2012 is ook de regeling ten aanzien van de uitgifte van 2 Euro herdenkingsmunten aangepast in VERORDENING (EU) Nr. 651/2012. Hierin wordt op de mogelijkheid gewezen om een 2 Euro herdenkingsmunt uit te geven in het geval dat de functie van staatshoofd tijdelijk niet bezet is.

een herdenkingsmunt wordt uitgegeven ter gelegenheid van het feit dat de functie van staatshoofd tijdelijk vacant is of voorlopig wordt waargenomen.

Dit betekend dat er hooguit een 2 Euro herdenkingsmunt uitgegeven kan worden die in het hele eurogebied zou kunnen circuleren. Andere herdenkingsmunten in goud en/of zilver met andere nominale waardes zijn ook mogelijk.

2 Euro Vaticaanstad 2005 Sede Vacante

Een gedachte over “Sede Vacante Euromunten Vaticaanstad”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *